Jajecznica to jeden z najszybszych i najprostszych sposobów na śniadanie. Za każdym razem może inaczej smakować. Wszystko zależy od dodatków. Ja proponuję jajecznicę na sposób hiszpański: z chorizo i żółtym serem. Uważajcie tylko na przyprawy, bo chorizo samo w sobie jest słone i pikantne.
Składniki
- pikantne chorizo, 70 g
- cebula, 1 mała
- masło, 1-2 łyżeczki
- jajka, 6 sztuk
- szczypiorek, 1/2 pęczka
- sól morka, świeżo mielony czarny pieprz
- starty ser hiszpański dojrzewający miesiąc, 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Z kiełbaski chorizo ściągnąć flak. Następnie pokroić na cieniutkie plasterki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć. Dodać drobno pokrojoną cebulkę. Jeśli kiełbaska wytopi za mało tłuszczu można dodać połowę masła.
- Jajka wpić do miski. Roztrzepać. Wsypać posiekany szczypiorek. Przyprawić solą i pieprzem.
- Zmniejszyć ogień pod patelnią. Rozpuścić resztę masła. Wlać masę jajeczną. Cały czas mieszać. Kiedy jajka będą w połowie ścięte wsypać ser. Wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Przełożyć na talerze. Podawać z pieczywem.
Ależ smakowita propozycja!
Co te jajka mają w sobie, że zawsze jak patrzę na ładne zdjęcia potrawy z jajek, to robię się głodna 🙂