Składniki

Ciasto:

  • letnia woda, 350 ml
  • sól morska, 5 g
  • drożdże instant, 4 g
  • mąka pszenna typ 00, 500 g
  • oliwa do smarowania ciasta

Sos pomidorowy:

  • oliwa do smażenia,
  • czosnek, 2 ząbki
  • chili, 1/2 szt.
  • bazylia, 1/2 pęczka
  • pomidory w puszce, 400 g
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • mozzarella, 2 kulki
  • chorizo, kilka plastrów
  • papryka, 1 i 1/2 szt.
  • ricotta, 200 g
  • świeża zioła

Sposób przygotowania

  1. Do misy wlać wodę, dodać sól, drożdże i garść mąki. Wymieszać i odczekać 2 minuty. Wsypać pozostałą mąkę. Miksować hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać kolejne 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Następnie ciasto podzielić na 3 części, posmarować oliwą i przełożyć do miseczek. Szczelnie przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24 h.
  2. W międzyczasie przygotować sos. Rozgrzać oliwę. Na małym ogniu zarumienić czosnek pokrojony w plasterki oraz chili. Dodać bazylię. Wlać pomidory. Puszkę opłukać wodą i również dodać do reszty. Gotować około 15 minut. Następnie zmiksować.
  3. Gniazda z papryk usunąć i przekroić na ćwiartki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i ustawić na funkcję grillową. Piec przez 20 minut do momentu, aż skórka zrobi się czarna. Następnie przełożyć do zamykanego pojemniczka. Kiedy warzywa wystygną ściągnąć skórę.
  4. Blaszkę / kamień do pizzy wstawić na środkową półkę. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 250 stopni. Blat podsypać mąką. Delikatnie przełożyć ciasto i rozciągać, tak aby boki były grubsze niż środek. Można też formować je na pięściach ostrożnie obracając. Ciasto posmarować sosem. Na wierzchu kolejno układać: kawałki mozzarelli, chorizo, paprykę pokrojoną w paski i ricottę.
  5. Tak przygotowaną pizzę przełożyć na blaszkę za pomocą łopatki. Piec przez 7-9 minut. Po upieczeniu posypać świeżymi ziołami (użyłam bazylii i oregano).

Zarówno przepis na ciasto jak i na sos pochodzą z książki “Jamie gotuje po włosku”.