lane kluski na rosoleNasze babcie zawsze mówiły, że najlepsze rosoły to te, które są gotowane na przeróżnych rodzajach mięsa. Warto tę zasadę zastosować w swoim domu. Musimy także wiedzieć, że mięso zawsze zalewa się zimną wodą. Należy je gotować przynajmniej przez dwie godziny. Ustawiony powinien być mały ogień. Co to spowoduje? Na pewno uzyskamy rosół bardzo klarowny. Do rosołu należy dodać cebulę mocno opaloną. Dzięki niej można uzyskać piękny kolor. Dzięki opalonej cebulce zbędne będą kostki rosołowe. Bulion w ten sposób przygotowany okaże się wręcz świetną bazą do przeróżnego rodzaju sosów oraz zup. Świetne są lane kluski na rosole. Większości z nas kluski lane na rosole będą się kojarzyły z dzieciństwem. Spróbujmy odwzorować ten przepis i wrócić do lat wstecz, kiedy to kluski lane do rosołu dodawała nasza babcia. 

Jakich składników będziemy potrzebować?

  • 4 sztuki skrzydełek z kurczaka,
  • 3 sztuki podudzia z kurczaka,
  • 1 szyjka indyka,
  • 20 gramów wołowiny,
  • 20 gramów cielęciny, 
  • 2 małe marchewki,
  • Mała pietruszka,
  • Cebula,
  • ¼ selera, 
  • Pęczek natki pietruszki,
  • 3 litry wody,
  • Sól morska, czarny pieprz świeżo mielony.

Na kluski potrzebować będziemy:

  • 1/3 łyżeczki soli, 
  • 70 gramów mąki pszennej,
  • 2 duże jajka. 

Jak zrobić lane kluski na rosole?

  1. Mięso należy umyć, włożyć do miski oraz zalać wodą. W ten sposób przygotowane mięso należy odstawić na godzinkę. Następnie przełóżmy całość do garnka pięciolitrowego. Zalejmy mięso zimną wodą. Powinno ono być cały czas przykryte. Następnie w ten sposób przygotowane mięso wstawiamy na wolny ogień. Gdy woda się zagotuje, a na górze pojawią się pewne szumowiny, to wylejmy wodę i opłuczmy mięso. 
  2. Następnie znów zalejmy mięso zimną wodą. Dolejmy jej do pełna. Warzywa obierzmy i dołóżmy do reszty. Cebulę mocno opalmy na gazie. Razem z pietruszką dodajmy do rosołu. Zbierajmy w sposób bieżący szumowiny, które na pewno na powierzchni się pojawią. Mięso powinniśmy gotować pod przykryciem przez około dwie godziny. Nasz rosół nie może wrzeć. Jedynie może bulgotać w sposób delikatny. Na koniec gotowania przyprawiajmy pieprzem oraz solą. 
  3. W kolejnym kroku wyciągamy mięso i warzywa. Rosół przelejmy przez sitko. Gdy uznamy, że jest słabo przyprawiony, to możemy dodać stosowne przyprawy. 
  4. Podczas gotowania rosołu przygotujmy lane kluski na rosole. Jajka należy rozbełtać. Wsypmy sól oraz mąkę. Wymieszajmy to mikserem, czy też widelcem. Ciasto musi mieć kleistą oraz dość luźną konsystencję. Przygotowane ciasto wlejmy na gorący rosół. Zamieszajmy w sytuacji, gdy ciasto się zetknie z wierzchu. Tak gotujmy przez około dwie minuty. Kluski muszą wypłynąć na powierzchnię. 

Życzymy smacznego!