Czosnek niedźwiedzi to podłużne zielone liście o intensywnym zapachu czosnku. Jest równie zdrowy, co czosnek pospolity. Jest pod ochroną. Mam jednak nadzieję, że uda Wam się go gdzieś dorwać na straganach. Podobno niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego zajadają się nim 😉 Stąd jego nazwa. Ja dzisiaj proponuję pesto z tej rośliny, które serio wymiata 🙂 Proponuję zrobić większą porcję. Pesto można do 2-3 dni przechowywać w lodówce i wykorzystać jako dodatek, np. do kanapek.


SKŁADNIKI / 2 porcje


spaghetti, 200 g


PESTO:

orzechy włoskie, 50 g

czosnek niedźwiedzi, 100 g

bazylia (opcjonalnie), 10 g

parmezan, 30 g

oliwa z oliwek, 90 g

sok z cytryny, 1 łyżeczka

sól, pieprz


pomidorki koktajlowe, 6-8 szt.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Spaghetti ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odlać około pół kubka wody z gotowania makaronu. Pastę przecedzić, ale nie przelewać zimną wodą.

W międzyczasie orzechy uprażyć na suchej patelni. Zmiksować w pozostałymi składnikami na pesto.

Makaron przełożyć z powrotem do garnka. Dodać pesto. Mieszając, wlewać stopniowo wodę. Nie musicie zużyć całej. Wystarczy tle, żeby lekko rozluźnić konsystencję.

Makaron przełożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe poprzekrawane na pół. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem i posypać parmezanem.