Pizza Sycylyjska z pomidorkami koktajlowymi i z bazylia

Osoby, które lubią pizzę na grubym cieście, świetnie trafiły. Chcemy przedstawić przepis na idealne oraz elastyczne ciasto. Z ciastem tym świetnie się pracuje, a także pięknie wyrasta. Sekret tkwi w proporcjach oraz zaczynie. Zachęcamy do wypróbowania tego właśnie przepisu. Gdy wolimy pizzę na cienkim spodzie, to wystarczy ciasto mocniej rozciągnąć, czy też podzielić na trzy części, a nie na dwie. Można także po godzinie wyrastania podzielić ciasto i schować jedną porcję do lodówki. Maksymalnie ciasto można przechowywać szesnaście godzin. 

Jakich składników potrzebujemy? 

Biga:

  • 102 gramów mąki chlebowej,
  • 62 gramów letniej wody,
  • 0,05 gramów drożdży instant,

Właściwe ciasto:

  •  516 gramów mąki chlebowej,
  • 352 gramów letniej wody,
  • 9 gramów soli, 
  • 4 gramy drożdży instant, 
  • 26 gramów oliwy z oliwek.

Sos:

  • Cebula, 
  • Trzy ząbki czosnku, 
  • Oliwa do smażenia, 
  • 400 gramów pomidorów w puszce, 
  • 400 gramów wody,
  • 100 mililitrów czerwonego wina półwytrawnego, 
  • Suszone oregano, chili w proszku, pieprz, sól,
  • Pół doniczki świeżej bazylii

Dodatkowo:

  • 8 plastrów boczku lub pancetty,
  • 250 gram mozzarelli,
  • 150 gramów pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki tartego parmezanu, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • Bazylia do posypania.

Pizza sycylijska z pomidorkami koktajlowymi i jej przygotowanie

  1. Dokładnie wymieszajmy wszelkie składniki na bigę. Ciasto należy wyrabiać, aż się zrobi gładkie oraz elastyczne. Miseczkę z zaczynem przykryjmy folią lub ściereczką i odstawmy na około 12 do 16 godzin. W tym czasie na pewno pizza sycylia wyrośnie. 
  2. Do miski włóżmy chlebową mąkę, sól, wodę i drożdże. Wyrabiajmy ciasto mikserem z hakiem do drożdżowego ciasta, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie partiami dodawajmy zaczyn. W razie jakiejkolwiek potrzeby dolejmy odrobinkę wody. Wlejmy oliwę i miksujmy dalej. Kiedy składniki się połączą, to jeszcze miksujmy przez kilka minut. Powstałe ciasto przykryjmy i odstawmy na dwie godziny. 
  3. Po godzinie ciasto złożyć. Blat obsypmy mąką i wyłóżmy masę. Lekko ją rozbijmy, a boki złóżmy do środka. Zróbmy to tak, aby do wewnątrz ciasta się nie dostała surowa mąka. Tę czynność należy powtórzyć. 
  4. Ciasto wyrośnięte podzielmy na dwie części. Każdą powinniśmy zaokrąglić oraz oprószyć mąką. Odstawmy na dwadzieścia minut. 
  5. W tym czasie przygotujmy sos do sycylia pizza. Na oliwie zeszklijmy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodajmy wodę oraz pomidory. Kiedy to zaczną bulgotać, to wlejmy wino. Ponownie zagotujmy sos. Przyprawmy go. Warto żyć sporo chili. Zmniejszmy ogień i gotujmy około trzydziestu minut pod przykryciem. Następnie całość zmiksujmy i gotujmy jeszcze dziesięć minut bez pokrywki. Większość sosu odlejmy do miseczki i wymieszajmy z bazylią. Jeszcze chwilkę gotujmy. Musi się sos zrobić bardzo gęsty. 
  6. Ciasto należy rozciągnąć na placki o średnicy 25 do 30 centymetrów. Na każdą nałóżmy po dwie łyżki sosu, kawałki pancetty, poszarpaną mozzarellę, czosnek pokrojony w plasterki oraz pomidorki. Na koniec całość posypmy parmezanem. 
  7. Piekarnik rozgrzejmy do temperatury maksymalnej. Na blaszkę przełóżmy pizzę. Pieczmy przez około 12 do 16 minut na środkowej półce. Po wyciągnięciu z pieca posypmy listkami bazylii. Podajmy z sosem wcześniej przygotowanym. 

Smacznego!