Czy wiesz, jak zrobić pasztety wieprzowo-drobiowy? Jeśli nie, to świetnie trafiłeś. Sprawdź, jakich składników na pasztet mieszany drobiowo-wieprzowy potrzebujesz.
Składniki:
- 1 kurczak (około 1 i ½ kilograma)
- 500 gramów karkówki
- 300 gramów boczku surowego,
- 2 średnie marchewki,
- 1 pietruszka,
- 2 liście laurowe,
- 6 ziaren angielskich,
- 8 ziaren pieprzu,
- Duża cebula,
- Bułka namoczona w rosole,
- 4 duże jajka,
- Pieprz, sól,
- Olej do smarowania formy.
Jak przygotować pasztet drobiowo-wieprzowy pieczony?
- Kurczaka należy podzielić na części. Boczek i karkówkę należy pokroić w paski. Mięso włóżmy do sporego garnka i zalejmy zimną wodą. Całość musi być przykryta. Warzywa należy dokładnie obrać i dorzucić do reszty. Dodajmy pieprz, ziele, liście oraz sól. Gotujmy pod przykryciem na możliwie najmniejszym ogniu. Przez jaki czas? Półtorej godziny. Mięso wyciągnijmy na durszlak i odstawmy do wystudzenia.
- W kolejnym kroku zmielmy mięso. Pamiętajmy, że kurczaka mielimy wraz ze skórą. Do maszynki dorzućmy cebulę, rosół oraz bułkę. Oddzielmy białka od żółtek. Białka ubijmy na sztywno z solą. Mięso zmielone oraz żółtka przyprawmy pieprzem, oraz solą. Nie powinniśmy żałować przypraw. Po upieczeniu pasztet będzie o wiele łagodniejszy niż pasztet drobiowo wieprzowy na surowo. Całość dokładnie wyróbmy. Na koniec połączmy całość z białkami.
- Formę dokładnie wysmarujmy olejek. Do niej przełóżmy mięso i lekko ubijmy. Powierzchnia powinna być wyrównana i posmarowana oliwą. Piekarnik należy rozgrzać do 170 stopni i ustawmy funkcje góra i dół. Pasztet należy piec około 50 do 60 minut.
Smacznego!