Składniki
- kurczak, 1 sztuka (około 1 i 1/2 kg)
- karkówka, 500 g
- boczek surowy, 300 g
- marchewka, 2 średnie
- pietruszka, 1 sztuka
- seler, 1/4 sztuki
- liście laurowe, 2 sztuki
- ziele angielskie, 6 ziaren
- pieprz, 8 ziaren
- cebula, 1 duża
- bułka namoczona w rosole, 1 sztuka
- jajka, 4 duże
- sól, pieprz
- olej do smarowania formy
Sposób przygotowania
- Kurczaka podzielić na części. Karkówkę i boczek pokroić w paski. Mięso włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą, tak aby było całe przykryte. Warzywa obrać i wrzucić do reszty. Dodać liście, ziele, pieprz i sól. Gotować pod przykryciem na najmniejszym ogniu około 1,5 godziny. Mięso wyciągnąć na durszlak i odstawić do wystudzenia.
- Zmielić mięso (kurczaka razem ze skórą), warzywa z rosołu, cebulę i bułkę. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Zmielone mięso i żółtka przyprawić solą i pieprzem. Przypraw nie żałować, po upieczeniu pasztet będzie łagodniejszy niż na “surowo”. Dokładnie wyrobić. Na koniec delikatnie połączyć z białkami.
- Formę wysmarować olejem. Przełożyć do niej mięso lekko ubijając. Wyrównać powierzchnię i posmarować oliwą.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 170 stopni. Piec około 50-60 minut.
Dzień dobry, czy zamist kurczaka może byc indyk ?
Pozdrawiam
Dzień dobry, jak najbardziej można zrobić taką zamianę 🙂