Składniki, których potrzebujesz do ogórków w zalewie curry:
- 3 kilogramów ogórków gruntowych,
- 18 ziarenek pieprzu,
- 18 ziarenek ziela angielskiego,
- 9 liści laurowych,
- 9 łyżeczek gorczycy,
- 6 ząbków czosnku.
Zalewa na ogórki w zalewie curry:
- 2 litry wody,
- 200 mililitrów octu,
- 2 łyżki soli,
- 100 gramów cukru,
- 2 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka ostrej papryki.
Jak przygotowywać ogórki z curry i czosnkiem?
- Ogórki należy umyć. Pokroić na ćwiartki. Przełóżmy do umytych oraz wyparzonych słoików. Do każdego słoika włożyć po dwa ziarnka pieprzy oraz ziela angielskiego, jak i po jednym liściu laurowym, kilka plasterków czosnku, łyżeczce gorczycy.
- Wszystkie składniki na zalewę umieścić w garnku, jak i zagotować. Zalejmy nią ogórki. Słoiki dokładnie zakręćmy.
- Pasteryzujmy w garnku przez około dziesięć minut lub w rozgrzanym piekarniku do 110 stopni przez okres trzydziestu minut.
- Obrócić dnem do góry i postawmy do wystudzenia.