Bardzo szybkie i proste ciasto korzenne. Trochę taki oszukany piernik dla zapracowanych/spóźnialskich/leniwych i tych czekających na ostatnią chwilę, bo przecież “spoookojnie, jeszcze jest czas”. Możecie zwiększyć ilość przyprawy piernikowej, żeby ciasto miało wyraźniejszy smak. Najlepiej smakuje z polewą czekoladową, ale jeśli totalnie brakuje Wam czasu sprawdzi się również cukier puder.
Składniki
- kefir, 2 szklanki
- olej, 1/2 szklanki
- dżem wiśniowy, 3 łyżki
- kakao, 2 łyżki
- cukier wanilinowy (użyłam tego z prawdziwą wanilią), 10 g
- soda, 2 łyżeczki
- przyprawa korzenna, 2 łyżeczki
- cukier, 1 szklanka
- mąka pszenna, 3 szklanki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki umieścić w misce. Dokładnie zmiksować. Masę przelać do formy o wymiarach 12×35 centymetrów wysmarowanej masłem. Piec przez 45 minut lub do tzw. “suchego patyczka” w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Uzupełnij prosze wpis o banerek.
Zrobione 🙂