Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi pancetta i mozzarella

Gotowanie szybko i bezmięsnie zapowiada się naprawdę pysznie. Zazwyczaj pada na makaron. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami koktajlowymi. Jest to przepis na makaron z pomidorami koktajlowymi Antonio Carluccio. Nawet nie będziemy przypuszczać, że z takich niewielkich składników może wyjść coś takiego pysznego. 

Składniki na makaron z pomidorami:

  • 100 gramów spaghetti,
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych,
  • 1/3 doniczki bazylii,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek Monini,
  • 1/3 szklanki wody pozostałej z gotowania makaronu,
  • Świeżo mielony pieprz, sól morska.
  1. Makaron należy ugotować al dente w wodzie osolonej. W międzyczasie na oliwie należy przesmażyć czosnek, który będzie pokrojony w plasterki. Pomidorki należy kroić na pół i dodać do czosnku. Chwilę podsmażmy i zalać wodą. Gotować, aż będą całkowicie miękkie. Dołożyć należy makaron oraz posiekaną bazylię. Przyprawić pieprzem oraz solą. Spaghetti podawajmy z gałązką bazylii, która będzie skropiona oliwą.