Składniki
Zakwas:
- mąka żytnia razowa (typ 2000), 7 łyżek
- letnia przegotowana woda, 500 mililitrów
- czosnek, 2 ząbki
- ziele angielskie, 2 ziarna
- liście laurowe, 2 sztuki
- pieprz czarny, 8 ziaren
Żurek:
- bulion warzywny, 1 i 1/2 litra
- surowa biała kiełbasa, 4 sztuki
- żeberka, 300 gram
- boczek wędzony, 300 gram
- chrzan, 1 łyżeczka
- majeranek, 2 łyżeczki
- czosnek, 2 ząbki
- sól, pieprz
- zakwas
- śmietana, 2 łyżki
- jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na zakwas wymieszać w słoiku. Przykryć folią spożywczą, zrobić klika otworów. Codziennie mieszać. Zakwas jest gotowy po 5-6 dniach.
- Do bulionu wrzucić żeberka, gotować około 15 minut. Dodać kiełbasę. Gotować 30 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Wyciągnąć kiełbasę i mięso. Żeberka obrać i z powrotem wrzucić do bulionu. Boczek pokroić w kostkę, lekko zarumienić. Dodać do zupy razem z chrzanem, czosnkiem i majerankiem. Wlać zakwas. Możecie wlać tylko połowę i stopniowo dolewać resztę, żeby kontrolować smak zupy. Ja zużyłam cały. Gotować około 15-20 minut. Przyprawić. Zabielić śmietaną. Podawać z plasterkami białej kiełbasy i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.