Zupa pasta e fagioli

Zupa włoska, której podstawowe składniki to makaron i fasola. Ja mam chyba jakiś mocno zmodyfikowany przepis, bo z mięsem mielonym. Zupa jest bardzo gęsta i sycąca. Zdecydowanie może zastąpić drugie danie. Mi najbardziej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki i przyprawy się przegryzą.

Składniki
mięso mielone wołowe, 300 gram
cebula czerwona, 1 sztuka
marchewka, 2 sztuki
seler naciowy, 1 łodyga
czosnek, 3 ząbki
pomidory w puszce, 1 puszka
woda, 1 litr
sos do spaghetti, 1 słoik
drobny makaron (użyłam maccheroni), 1 szklanka
fasola biała, 1 puszka
posiekana bazylia, 2 łyżki
sól, pieprz, oregano, chili, papryka słodka i ostra
oliwa do smażenia
ser żółty do posypania

Sposób przygotowania
1. W dużym garnku o grubym dnie przesmażyć mięso. Cebulę, czosnek i seler drobno pokroić. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Całość dodać do mięsa wraz z pomidorami z puszki. Dusić, aż warzywa zmiękną.

2. Wlać wodę i sos. Dorzucić makaron. Gotować około 5 minut. Przyprawić na ostro i dodać fasolę. Gotować kolejne 5 minut. Zupę podawać z tartym żółtym serem.


3 thoughts on “Zupa pasta e fagioli

  1. Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2012

  2. Pingback: Gregory Smith

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *