SKŁADNIKI / 6 porcji


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


cebula, 1 średnia

czosnek, 3 ząbki

masło, 1 łyżka

boczek, 150 g

bulion, 1,5 l

ziemniaki, 5 średnich

marchewka, 1 mała

surowa biała kiełbasa, 2 szt.

majeranek, 2 łyżeczki

liście laurowe, 2 szt.

sól, czarny pieprz

chrzan, 2-4 łyżeczki

śmietana 12%, 120 ml

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać boczek pokrojony w paski.

W międzyczasie ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę.

Kiedy boczek ładnie się zarumieni, wlać bulion. Wrzucić ziemniaki, marchewkę i kiełbasę w całości.

Przyprawić majerankiem, liśćmi, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania, kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać chrzan. Stopniowo, po 1 łyżeczce. Jeszcze chwilę gotować.

Śmietanę połączyć z paroma łyżkami zupy. Następie wlać do garnka. Zagotować. Kiełbasę wyciągnąć, pokroić w plastry i ponownie dodać do zupy.

Zupę podawać z jajkami na twardo.