Wiosenna wersja zapiekasów. Fajne połączenie sera pleśniowego i szparagów. Do podania polecam sałatkę z ostatniego posta: sałatka z roszponką i pomidorkami.


SKŁADNIKI / 1-2 porcje


szparagi, 12 szt.

podłużna bułka, 1 szt.

masło do smarowania

śmietana 18%, 70 g

ser pleśniowy, 30 g

ser żółty ementaler, 20 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Zdrewniałe części szparagów oderwać. Warzywa krótko blanszować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Bułkę przekroić na pół. Posmarować masłem. Na każdej połówce położyć po 6 szparagów.

Śmietanę wymieszać z pokruszonym serem pleśniowym. Sos rozsmarować na szparagach. Posypać startym serem żółtym.

Piekarnik ustawić na termoobieg i rozgrzać do 200 stopni. Zapiekanki piec około 7-10 minut.