Składniki
- słodka cebula, 1 średnia
- masło do smażenia
- kaszanka, 400 g
- sól, pieprz świeżo mielony
- suszone, wędzone śliwki, 8 szt.
- gałka muszkatołowa, cynamon
- ziemniaki, 600 g (po obraniu)
- masło, 30 g
- mleko, 70 ml
- majeranek, cząber, po 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Kaszankę wycisnąć z flaka i pokroić w plastry. Dodać do cebuli. Przyprawić solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Chwilę smażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Śliwki pokroić w kosteczkę. Ułożyć na kaszance. Przyprawić odrobiną gałki i cynamonu.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Dodać masło, mleko, majeranek i cząber. Wszystko razem ugniatać do uzyskania gładkiej masy. Następnie równomiernie rozłożyć na kaszance.
- Piec przez 30-40 minut w piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół rozgrzanym do 180 stopni.
Przepis pochodzi z miesięcznika “Moje gotowanie”.
Nie lubię kaszanki, ale mój mąż pewnie byłby zachwycony takim obiadem 🙂 Ciekawy dodatek śliwek 🙂