Ta zapiekanka to doskonały sposób na utylizację nieświeżego pieczywa. Prosta i szybka w pryzygoowaniu, łatwo dostępne składniki. Jeśli Wasze pieczywo nie jest czerstwe – ułóżcie je w naczyniu i bezpośrednio na nie wylejcie masę jajeczną z serem.


SKŁADNIKI / 1-2 porcje


oliwa z oliwek

jajka, 2 szt.

mleko, 4 łyżki

sól, pieprz, oregano

czerstwe pieczywo, np. 1 duża bułka

cheddar, 20 g

pomidor, 1 szt.

świeża bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm posmarować oliwą.

Jajka rozbełtać z mlekiem, a następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Pieczywo pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na masy jajecznej. Dokładnie obtoczyć. Wsypać tarty żółty ser. Wmieszać i przełożyć do naczynia.

Pomidora pokroić w plastry i ułożyć na pieczywie. Przyprawić solą i pieprzem.

Piekarnik ustawić na termoobieg i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 15-18 minut. Przed podaniem zapiekankę skropić oliwą i posypać listkami bazylii.