Ta zapiekanka to doskonały sposób na utylizację nieświeżego pieczywa. Prosta i szybka w pryzygoowaniu, łatwo dostępne składniki. Jeśli Wasze pieczywo nie jest czerstwe – ułóżcie je w naczyniu i bezpośrednio na nie wylejcie masę jajeczną z serem.
SKŁADNIKI / 1-2 porcje
oliwa z oliwek
jajka, 2 szt.
mleko, 4 łyżki
sól, pieprz, oregano
czerstwe pieczywo, np. 1 duża bułka
cheddar, 20 g
pomidor, 1 szt.
świeża bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm posmarować oliwą.
Jajka rozbełtać z mlekiem, a następnie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Pieczywo pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na masy jajecznej. Dokładnie obtoczyć. Wsypać tarty żółty ser. Wmieszać i przełożyć do naczynia.
Pomidora pokroić w plastry i ułożyć na pieczywie. Przyprawić solą i pieprzem.
Piekarnik ustawić na termoobieg i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 15-18 minut. Przed podaniem zapiekankę skropić oliwą i posypać listkami bazylii.
Musi smakować i pachnieć genialnie…