Ta zapiekanka doskonale smakuje solo, ale również jako dodatek do fileta z kurczaka. Polecam 🙂
SKŁADNIKI / 4 porcje
orzo, 200 g
oliwa z oliwek
cebula czerwona, 1 mała
czosnek, 2 ząbki
marchewka, papryka, cukinia, bakłażan, po 80 g
passata pomidorowa, 80 ml
sól, pieprz
oregano, 1 łyżeczka
mozzarella, 60 g
cheddar, 60 g
pomidory – różne rodzaje
grana padano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron lekko podgotować w osolonej wodzie, a najlepiej w bulionie. Odcedzić orzo, zostawiając około 80 ml bulionu.
Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Kolejno dodawać i przesmażać marchew, paprykę (użyłam żółtej i czerwonej), cukinię i bakłażan. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać makaron. Wlać passatę i jeszcze chwilę gotować. Garnek ściągnąć z ognia.
Mozzarellę i cheddar pokroić w kostkę. Wymieszać z makaronem i warzywami oraz bulionem. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Całość przełożyć do foremki (20×20 cm) wysmarowanej oliwą. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów (użyłam rzymskich, koktajlowych i bawolego oka). Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Zmieć funkcję na grillową. Piec kolejne 10 minut. Zapiekankę podawać posypaną grana padano.