Ta zapiekanka doskonale smakuje solo, ale również jako dodatek do fileta z kurczaka. Polecam 🙂


SKŁADNIKI / 4 porcje


orzo, 200 g

oliwa z oliwek

cebula czerwona, 1 mała

czosnek, 2 ząbki

marchewka, papryka, cukinia, bakłażan, po 80 g

passata pomidorowa, 80 ml

sól, pieprz

oregano, 1 łyżeczka

mozzarella, 60 g

cheddar, 60 g

pomidory – różne rodzaje

grana padano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Makaron lekko podgotować w osolonej wodzie, a najlepiej w bulionie. Odcedzić orzo, zostawiając około 80 ml bulionu.

Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek. Kolejno dodawać i przesmażać marchew, paprykę (użyłam żółtej i czerwonej), cukinię i bakłażan. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dodać makaron. Wlać passatę i jeszcze chwilę gotować. Garnek ściągnąć z ognia.

Mozzarellę i cheddar pokroić w kostkę. Wymieszać z makaronem i warzywami oraz bulionem. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Całość przełożyć do foremki (20×20 cm) wysmarowanej oliwą. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów (użyłam rzymskich, koktajlowych i bawolego oka). Skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.

Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 20 minut. Zmieć funkcję na grillową. Piec kolejne 10 minut. Zapiekankę podawać posypaną grana padano.