Zapiekane muszle z farszem wołowo-brokułowym

Takie danie sobie wymyśliłam i ten plan wcieliłam w życie. Może na zdjęciu nie wygląda szczególnie zachęcająco, ale naprawdę smakuje dość niesamowicie.

Składniki
makaron muszle, około 30 sztuk
mozzarella, 1 kulka
śmietana (12%), 200 gram
starty ser żółty, 3-4 łyżki

Farsz:
mielona wołowina, 300 gram
brokuły, 1 sztuka
cebula, 1 szt.
czosnek, 3 ząbki
posiekana natka pietruszki, 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos pomidorowy:
cebula, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
pomidory w puszcze, 1 puszka
miód, 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Na patelni przesmażyć cebulkę i czosnek. Dodać mięso. Smażyć, aż zbrązowieje. Następnie dodać ugotowane i pokrojone w kostkę brokuły oraz natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.

2. Przygotować sos pomidorowy: w garnku o grubym dnie zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć. Następnie dorzucić pomidory. Gotować około 10 minut. Zmiksować i doprawić miodem, solą i pieprzem. Sos przelać do naczynia żaroodpornego.

3. Muszle faszerować mięsem i układać w naczyniu. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wylać na muszle. Posypać cienką warstwą żółtego sera. Piec przez 20 minut w piekarniku (funkcja góra-dól) rozgrzanym do 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *