Zapiekana polędwica wieprzowa w pikantnej kruszonce

polędwiczki z pikantną panierką

Składniki
polędwiczka wieprzowa, 1 sztuka
marynata do mięs pikantna, 1 opakowanie
oliwa, 5-6 łyżek

Kruszonka:
bułka tarta, 1/2 szklanki
masło, 2-3 łyżki
musztarda Dijon, 1 łyżka
papryka ostra, 1 łyżeczka
papryka słodka, 2 łyżeczki
majeranek, 1/2 łyżki
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1. Marynatę wymieszać z oliwą. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Obtoczyć dokładnie w marynacie. Pojemnik z mięsem zawinąć szczelnie folią. Wstawić do lodówki na 5-12 godzin. Polędwiczkę obsmażyć na złoty kolor z każdej strony.

2. Wszystkie składniki na panierkę dokładnie połączyć. Kiedy masa będzie miała konsystencję plasteliny przełożyć na mięso, delikatnie uklepując.

3.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 10-15 minut.

Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z książki Roberta Sowy “W poszukiwaniu smaku doskonałego”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *