Klasyk w wytrawnej wersji. A dwie propozycje tego dania na słodko znajdziecie tutaj 🙂


SKŁADNIKI / 1-2 porcje


jajka, 2 szt.

sól, 1/2 łyżeczki

mąka pszenna, 40 g

oregano, 1 łyżeczka

mleko, 80 ml

masło, 1-2 łyżki


DODATKOWO


pomidorki rzymskie, ok. 150 g

oliwa z oliwek

sól, pieprz, oregano

jogurt naturalny,

bazylia

parmezan

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą.

Żółtka zmiksować z mąką, oregano i mlekiem. Dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wlać masę jajeczną. Smażyć z obu stron na delikatnym ogniu. Następnie omlet poszarpać na kawałki za pomocą 2 widelców. Jeszcze chwilę smażyć. W razie potrzeby dodać trochę masła. Kawałki omleta przełożyć na talerz.

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pomidorki. Większe można poprzekrawać na pół. Chwilę dusić na małym ogniu. Przyprawić solą, pierzem i oregano.

Na kawałkach omleta ułożyć pomidorki. Polać jogurtem, posypać świeżą bazylią i tartym parmezanem.