Składniki
- polędwiczka wieprzowa, 300 g
- sos sojowy, 9 łyżek
- ocet ryżowy, 7 łyżek
- sól, pieprz, ostra papryka
- miód 1 łyżeczka
- grzyby mun, 3 szt.
- mąka kukurydziana, 2-3 łyżki
- marchewka, 1 duża
- papryczka czerwona, 1/2 strąka
- por, około 10 cm białej części
- szalotka, 1 szt.
- świeże chili, 1/2 szt.
- czosnek, 4 ząbki
- imbir, około, 2 cm
- mąka kukurydziana, 2-3 łyżki
- szczypiorek, 1/2 pęczka
- orzechy ziemne, 1 łyżka
- oliwa do smażenia
- makaron chiński, 150-200 g
Sposób przygotowania
- Polędwiczkę umyć i osuszyć. Usunąć białe błonki. Podzielić na 4-5 centymetrowe kawałki. Następnie pokroić w cienkie paseczki wzdłuż włókien. Wymieszać z łyżką sosu sojowego i octu ryżowego. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Odstawić na 30 minut.
- Pozostały ocet, 7 łyżek sosu i miód wymieszać.
- Grzyby mun zalać wrzątkiem. Kiedy zmiękną pokroić w paseczki. To samo powtórzyć z marchewką i papryką. Por pokroić w półksiężyce. Szalotkę, chili, czosnek i imbir drobno posiekać.
- Oliwę mocno rozgrzać w woku lub na patelni. Polędwiczki obtoczyć w mące kukurydzianej. Smażyć krótko na ostrym ogniu. Przełożyć na talerz.
- Zmniejszyć ogień. Na tę samą patelnię wrzucić marchewkę. Jeśli jest potrzeba dolać oliwy. Smażyć 5 minut. Dołożyć paprykę i por. Kiedy warzywa zmiękną dodać szalotkę, chili, czosnek i imbir. Po 2-3 minutach wrzucić mięso i wcześniej przygotowany sos. Przyprawić pieprzem i papryką.
- W międzyczasie makaron zalać wrzątkiem. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego i wymieszać. Po 5 minutach odcedzić i dodać do reszty składników. Całość połączyć i podgrzewać jeszcze 2 minuty. Przełożyć do 3 miseczek. Posypać posiekanymi orzechami i szczypiorkiem.