Waniliowy mus z białej czekolady na biszkopcie genueńskim

waniliowy mus z białej czekolady

Składniki
Biszkopt:
jajka, 4 sztuki
cukier, 1/2 szklanki
aromat waniliowy, 1/2 łyżeczki
przesiana mąka pszenna, 1/2 szklanki
przesiane kakao, 2 łyżki
klarowane ciepłe masło, 1/4 szklanki

Mus:
biała czekolada, 150 gram
wanilia, 1 laska
śmietana kremówka (30%), 250 mililitrów
żelatyna, 2 i 1/2 łyżeczki
wrzątek, 2 łyżki
białko z jajek, 4 sztuki
cukier, 1 łyżka

Dodatkowo:
zaparzona kawa rozpuszczalna, 6-7 łyżek
wódka, 1-2 łyżki
kakao, 2 łyżki

Sposób przygotowania
1. Jajka ubijać z cukrem i aromatem, aż zaczną tworzyć “wstążkę”. Nie przestając miksować dodawać w 3 partiach mąkę i kakao. Na koniec dodać (również partiami) masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Równomiernie rozprowadzić. Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni na funkcji góra-dół. Kiedy ciasto wystygnie nasączyć kawą wymieszaną z wódką.

2. Czekoladę, 50 ml śmietany i ziarenka wanilii włożyć do metalowej miseczki. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Resztę śmietany ubić na sztywno. Białka również ubić w osobnej misce, pod koniec dodając cukier. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z wystudzoną żelatyną, 2 łyżkami piany z białek i 2 łyżkami śmietany. Następnie dodać resztę śmietany, delikatnie połączyć. To samo zrobić z pianą. Mus wylać na zimne ciasto. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Posypać kakao.

5 thoughts on “Waniliowy mus z białej czekolady na biszkopcie genueńskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *