Składniki
Farsz:
- grzyby suszone, 20 g
- liście laurowe, 3 szt.
- ziele angielskie, 3 ziarna
- czosnek, 1 ząbek
- kapusta kiszona, 400 g
- masło, 1 łyżka
- cebula, 1 średnia
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
Ciasto:
- mąka pszenna, 2 szkl.
- jajko, 1 szt.
- letnia woda, 1/2 szkl.
- sól
Sposób przygotowania
- Grzyby zalać 1 szklanką zimnej wody. Odstawić na 24 godziny. Dodać 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego i obrany czosnek. Gotować pod przykryciem, aż będą miękkie. Wywar z grzybami przelać przez sitko (wywar można zostawić na zupę grzybową). Grzyby drobno pokroić.
- Kapustę wypłukać. Zalać zimną wodą. Dodać pozostałe liście i ziarenka ziela. Gotować do miękkości. Kapustę dokładnie odcisnąć z wody i drobno posiekać. Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucić kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę dusić.
- Połączyć składniki na ciasto. Masę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 15-20 minut. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy 4-5 centymetrów. Na każde nakładać po pół łyżeczki farszu. Złożyć na pół, boki dokładnie zlepić. Rogi złączyć. Gotować w osolonej wodzie w dużym garnku. Z podanych składników powinno wyjść około 40-45 uszek.