Tzatziki czyli lekka, grecka przystawka składająca się z kilku niedrogich, łatwo dostępnych składników. Najlepiej smakuje z grillowaną pitą. Może być również podawana jako sos do mięs. Od ostatnich wakacji jestem zakochana w tzatzikach. Robię je kilka razy w tygodniu. Bardzo polecam!
Składniki
- jogurt grecki, 250 g
- świeży ogórek, 130 g
- cebula, 1/2 małej
- czosnek, 1 ząbek
- sok z cytryny, 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek, 1 łyżka
Sposób przygotowania
- Ogórka umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Połączyć jogurt z ogórkiem, cebulą, czosnkiem i sokiem. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Przed podaniem skropić oliwą.
kocham, zawsze do wszystkiego a szczególnie na grillu do mięska i kiełbasek 😀 cudowne 🙂
Również uwielbiam! Często gości na moim stole jako przystawka lub sosik 🙂