Pyszne, szybkie, tanie. Tutaj nie można nic zepsuć. Każdy poradzi sobie z tym deserem. Z wierzchu pod wypływem ciepła tworzy się cudownie delikatna pianka. W środku mamy płynny, ciepły kogel mogel i oczywiście truskawki. Można je zastąpić innymi owocami.
Składniki
- truskawki, 350 g
- żółtka, 7 sztuk
- brązowy cukier, 5 łyżek
- olejek waniliowy, 4 krople
Sposób przygotowania
- Owoce umyć i odciąć szypułki. Pokroić na mniejsze części. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym o średnicy 20 cm i wysokości 4 cm.
- Żółtka, cukier i olejek miksować do momentu, aż masa zrobi się puszysta i zmieni kolor na jaśniejszy. Truskawki polać koglem moglem.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Wstawić naczynie i zapiekać około 10 minut.
Bardzo fajny pomysł i dla mnie plus, że bez mąki. Ale czy w smaku nie przypomina omletu z jajek lub jajecznicy (może cukier sprawia, że nie)? 🙂
Jak dla mnie smakuje jak słodki, kremowy sos na ciepło 🙂
Mmm, uwielbiam 🙂 To zdecydowanie deser idealny 🙂
Ile należy piec w kokilkach o średnicy 12 cm?
Jeśli mają wysokość taką jak moje naczynie to tyle samo. Zawsze możesz ustawić na mniej minut piekarnik i obserwować. Deser z wierzchu musi się ściąć i ładnie zaruminić.
Wspaniały deser!
pysznosci:) pozdrawiam