Truskawki pod kakaową kruszonką

truskawki pod kruszonką 2

Uwielbiam ten sposób podawania truskawek. Szybki i prosty deser. I co ważne, można przygotować go w większych ilościach i przechowywać w lodówce nawet przez 2 dni. A piec dopiero wtedy kiedy mamy na niego ochotę, bo powinien być podawany na ciepło.

Składniki

  • truskawki, 500-600 g
  • mąka pszenna, 90 g
  • cukier, 80 g
  • masło (w temperaturze pokojowej), 80 g
  • kakao, 30 g

Sposób przygotowania

  1. Truskawki umyć, pokroić i przełożyć do naczynia żaroodpornego o średnicy 22 cm. Mąkę, cukier, masło i kakao połączyć. Truskawki posypać kruszonką.
  2. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec około 30 minut.

truskawki pod kruszonką 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *