Tosty z omletem ziołowym

Bardzo ciężko jest do takiego tosta napchać tak dużą ilość składników. Jeszcze trudniej jest go zjeść nie rozrzucając wszystkiego dookoła. Ale nie jest to niemożliwe.

Składniki
chleb tostowy, 8 kromek
sałata lodowa, 4 liście
szynka, 4 plastry
pomidor, 4 plastry
papryka czerwona, 1/4
cebula, 1/4
mozzarella, 4 plastry
omlet: 2 jajka, 2 łyżki wody, sól, ulubione zioła
sosy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, ząbek czosnku, bazylia
masło do smażenia

Sposób przygotowania
1. Przygotować sosy: majonez podzielić na 2 części. Do jednej dodać musztardę i wymieszać. Do drugiej jogurt, przeciśnięty czosnek, posikaną bazylię i połączyć składniki.

2. Warzywa i pokroić w plasterki. Tosty przyrumienić na suchej patelni lub w tosterze. Jedną kromkę smarować z majonezem czosnkowym, drugą majonezem z dodatkiem musztardy.

3. Składniki na omlet połączyć. Ja do omletu użyłam świeżej bazylii, pietruszki, szczypiorku oraz suszonego tymianku i oregano. Omlet usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości masła. Podzielić na 4 części.

4. Na jedną kromkę tostu nakładać kolejno sałatę, szynkę omlet, cebulę, pomidora, mozzarellę i paprykę. Przykryć drugą kromką tosta. Przekroić w poprzek, tak aby powstały 2 trójkąty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *