SKŁADNIKI / 1 tost


brioszka lub inne pieczywo, 2 kromki

boczek, około 20 g

pomidor, 2 plastry

sól, pieprz


OMLET


jajko, 1 szt.

mleko, 1 łyżka

bazylia, kilka liści

sól, pieprz

masło do smażenia


SOS AIOLI


majonez, 3 łyżki

sok z cytryny, 1/2 łyżeczki

oliwa z oliwek, 1/2 łyżki

czosnek, 1 mały ząbek

świeżo mielony kolorowy pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Kromki pieczywa delikatnie zarumienić na suchej patelni lub w tosterze.

Boczek zarumienić na mocno rozgrzanej patelni. Przełożyć na talerz.

Jajko rozbełtać z mlekiem. Przyprawić solą pieprzem. Dodać bazylię. Masło rozgrzać na patelni do naleśników. Wlać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu. Kiedy omlet się zetnie złożyć na cztery.

W międzyczasie przygotować sos. Majonez wymieszać sokiem z cytryny, oliwą i drobno posiewnym czosnkiem. Przyprawić pieprzem.

Kromki chleba posmarować sosem. Kolejno ułożyć omlet, boczek i pomidor. Przyprawić pieprzem. Przykryć drugą kromką brioszki.