Jedno z moich ulubionych śniadań. Banalnie proste, szybkie i pyszne. Tosty francuskie powinno przygotowywać się z chleba tostowego, ale ja zazwyczaj robię je z czerstwych bułek. Dobrze smakują na słodko z dżemami, Nutellą czy owocami i syropem klonowym. Sprawdzą się również wytrawne składniki: szynka, ser żółty. Wybrany dodatek można włożyć pomiędzy 2 kromki pieczywa i dopiero wtedy całość obtoczyć w jajku, a następnie smażyć.
Składniki
- jajko, 1 sztuka
- mleko, 3 łyżki
- sól, szczypta
- kajzerka, 1 sztuka
- masło do smażenia
Sposób przygotowania
- Jajko roztrzepać z mlekiem i solą. Bułkę pokroić w plastry o grubości 1,5 cm. Zamoczyć w jajku. Smażyć na maśle z obu stron na złoty kolor.