Kto ma odwagę spróbować? Muszę przyznać, że po jednym takim toście nawet ja wymiękam. Swoją drogą ciekawe zestawienie. Tosty francuskie i brioszka to potrawy kuchni francuskiej, masło orzechowe wytwór USA i nutella – produkt włoski. Wiedzieliście, że to Włosi stworzyli tę wspaniałość?


SKŁADNIKI / 2 tosty


brioszka, 4 kromki

masło orzechowe, 2 łyżki

nutella, 2 łyżki

jajko (L), 1 szt.

mleko, 1 łyżka

sól, szczypta

masło do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Dwie kromki brioszki posmarować masłem orzechowym. pozostałe dwie nutellą. Złączyć, tworząc kanapkę masło – nutella.

Jajko rozbełtać z mlekiem i solą. Rozgrzać patelnię i rozpuścić masło. Pieczywo obtoczyć w jajku. Smażyć z obu stron na złoty kolor.