I mamy kolejne urodziny. Mam nadzieję, że siódemka przyniesie szczęście 🙂 Na taką okazję musiałam zrobić wyjątkowy tort. Genialne połączenie dwóch kremów. Obawiałam się, że nutella całkowicie zdominuje smak ciasta, ale jednak się myliłam. Truskawki były równie wyczuwalne. Polecam biszkopt upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie go pokroić na blaty.

P.S. Jeśli do zdobienia tortu będziecie używać posypki, tak jak ja, to zróbcie to tuż przed podaniem. Pod wpływem wilgoci może się rozpuścić. Drugiego dnia tort wyglądał jakbym rozsmarowała na nim Smurfa 😀

Składniki

Biszkopt kakaowy:

  • jajka, 5 szt.
  • cukier brązowy, 165 g
  • gorzkie kakao, 40 g + łyżka do obsypania formy
  • mąka tortowa, 70 g

Nasączenie:

  • kawa rozpuszczalna, 130 ml
  • cukier brązowy, 2 łyżeczki
  • wódka truskawkowa,  100 ml

Krem nutella:

  • mascarpone, 200 g
  • nutella, 200 g

Krem truskawkowy:

  • mascarpone, 300 g
  • truskawki, 700-800 g
  • śmietana tortowa 36%, 600 g
  • cukier puder, 3 łyżki
  • żelatyna fix deserowa, 1 opakowanie 60 g

Sposób przygotowania

  1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec stopniowo dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Suche składniki dwukrotnie przesiać. Wymieszać z żółtkami. Dodać 2-3 łyżki białek, żeby “rozluźnić” konsystencję. Następnie dołożyć resztę piany z białek i bardzo delikatnie wymieszać. Spód formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni na funkcji góra-dół. Wyciągnąć foremkę z ciastem i rzucić nią energicznie o blat. Kiedy wystygnie biszkopt, podzielić go na 3 równe części.
  2. Nasączenie: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  3. Krem nutella: wymieszać mascarpone z nutellą i odstawić do lodówki.
  4. Krem truskawkowy: 500 g truskawek zmiksować, wymieszać z mascarpone i ostawić do lodówki. Mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i jeszcze chwilę miksować. Przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu (użyłam zdecydowanie mniejszą ilość wody). Dokładnie połączyć z gotową masą śmietanową i mascarpone. W razie konieczności wstawić do lodówki, aby krem stężał. Następnie podzielić go na 2 części. Do jednej dodać pokrojone truskawki.
  5. Przekładanie: ułożyć pierwszy blat. Polać 1/3 nasączenia. Rozsmarować połowę kremu nutella, następnie połowę kremu z kawałkami truskawek na biszkopcie. Czynność powtórzyć. Położyć ostatni blat ciasta, lekko docisnąć i nasączyć. Pozostałą częścią kremu posmarować górę tortu i boki. Wierzch tortu ozdobić różyczkami z kremu, a boki kolorową posypką. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.