Są urodziny, jest i tort – inspirowany włoskim deserem tiramisu. Na spodzie czekoladowy biszkopt nasączony kawą z amaretto, na wierzchu truskawy, środek to krem z mascarpone i warstwa biszkoptów 🙂 Pyszny i super prosty w przygotowaniu. Zachęcam do testowania przepisu i świętowania razem ze mną 9 urodzin bloga :)))


SKŁADNIKI


BISZKOPT


jajka, 3 duże

sól, szczypta

cukier, 110 g

mąka tortowa, 80 g

kakao, 25 g

olej, 90 ml


NASĄCZENIE


kawa, 120 ml

amaretto, 60 ml


KREM


śmietana tortowa 36%, 500 ml

śnieżka, 120 g

cukier z prawdziwą wanilią, 10 g

mascarpone, 500 g

truskawki, około 200-250 g


DODATKOWO


podłużne biszkopty, 100-120 g

kakao do posypania

truskawki, około 400-450 g

galaretka truskawkowa, 2 łyżki

ciepła woda, 70 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawać cukier. Następnie wbijać po 1 żółtku cały czas miksując na małych obrotach. Mąkę i kakao przesiać. Dodać do reszty składników, również etapami, bardzo delikatnie mieszając. Wlać olej i krótko mieszać do połączenia składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (moja miała średnicę 24 cm, więc miałam grubsze warstwy kremu :D). Wlać ciasto. Wyrównać powierzchnię. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę włożyć na 2 półkę od dołu. Piec 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.

Kawę wymieszać z amaretto. Kiedy biszkopt wystygnie, nasączyć go większością ponczu – można wcześniej odciąć przypieczoną skórkę biszkoptu – łatwiej go będzie nasączyć.

Mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Wsypać śnieżkę i cukier, zmiksować. Dodać mascarpone i chwilę miksować na wolnych obrotach. Na koniec połączyć z pokrojonymi truskawami. Masa nie jest bardzo sztywna, więc jeśli macie zamiar transportować tort, warto jednak do kremu dodać trochę żelatyny 🙂

Połowę kremu wyłożyć na biszkopt. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć biszkopty – niektóre trzeba będzie przyciąć, dopasowując do kształtu blaszki. Biszkopty nasączyć pozostałym ponczem. Najlepiej to robić silikonowym pędzelkiem. Wyłożyć kolejną warstwę kremu, wyrównać wierzch, a następnie posypać kakao. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 8 h, a najlepiej na całą noc.

Truskawki pokroić na plasterki. Galaretkę wymieszać z wodą. Kiedy lekko wystygnie wymieszać z truskawkami. Plasterki owoców ułożyć w dwóch warstwach. Smacznego 🙂

Przepis pochodzi z bloga Mała cukierenka.