Tort bezowy i 6 urodziny bloga!

 

Tak, tak… to już 6 lat! I tradycyjnie, jak co roku, 10 czerwca piekę tort i publikuję post. Tym razem proponuję boski tort bezowy. Pierwszy raz w życiu piekłam bezę. Jestem zadowolona z rezultatów, ale muszę przyznać, że ten tort jest dla miłośników mega słodkich deserów. Jakby tego było mało dodałam nutellę i bitą śmietanę :D Orzeźwienia nadają lekko kwaśne owoce. Generalnie deser nie jest trudny i pracochłonny w przygotowaniu. Tylko beza siedzi dość długo w piekarniku. Oczywiście podczas jej pieczenia nie wolno uchylać drzwiczek piekarnika. Trzeba zostawić ją w spokoju. Tort należy przełożyć kremem tuż przed podaniem. Bardzo polecam :)

Gdybyście nie wiedzieli co zrobić z żółtkami to proponuję przygotować truskawki zapiekane pod koglem moglem.

Składniki

Beza:

  • białka jajek, 6 szt. każde po ok. 40 g
  • szczypta soli
  • drobny cukier, 250 g
  • ocet lub sok z cytryny, 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka

Krem:

  • śmietana tortowa 36%, 350 ml
  • śnieżka, 1 opakowanie
  • żelatyna, 2 płatki

Dodatkowo:

  • nutella, 4 łyżki
  • owoce, po garści malin, truskawek i moreli
  • listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier. cały czas miksując Następnie wlać ocet lub sok. Chwilę miksować. Na koniec wsypać mąkę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na niskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować 2 krążki o średnicy około 20 cm. Aby ułatwić sobie to zadanie można ołówkiem narysować koła na papierze.
  2. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni Celsjusza i ustawić na funkcję góra-dół. Włożyć blaszkę na środkową półkę i zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec około 2,5 godziny. Następnie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Bezę zostawić do wysuszenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  3. Śmietanę ubić na sztywno. W międzyczasie przygotować żelatynę wg instrukcji na opakowaniu. Śnieżkę i żelatynę dodać do śmietany. Chwilę miksować.
  4. Jedną bezę ułożyć na paterze. Posmarować połową nutelli i ubitej śmietany. Ułożyć owoce (mniejszą część). Czynność powtórzyć jeszcze raz. Ozdobić miętą.

2 thoughts on “Tort bezowy i 6 urodziny bloga!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *