Miałam przerwę w braniu udziału w akcji Wypiekanie na śniadanie. Do powrotu przekonały mnie greckie bułeczki triposomo skręcone w ślimaka, wypełnione serem feta i posypane sezamem. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Pracowni wypieków.
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna, 300 g
- sól, 7 g
- drożdże instant, 3 g
- miód, 25 g
- oliwa, 4 łyżki
- letnia woda, 5 łyżek
- letnie mleko, 120 ml
Dodatkowo:
- feta, 200 g
- żółtko, 1 sztuka
- woda, 1 łyżka
- sezam, 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć (mleko i woda powinny mieć temperaturę 37-40 stopni C). Wyrabiać przez 10 minut. Obsypać mąką i przełożyć do miski. Przykryć ściereczką. Odstawić na 1-2 godziny do podwojenia objętości.
- Podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować w prostokąt o wymiarach 10 x 20 cm. Na środku na całej długości ułożyć pokruszoną fetę. Zwinąć w roladkę. Brzegi i końcówki dokładnie zlepić. Rulon obrócić spojeniem do dołu. Następnie skręcić w ślimaka. Postępować tak samo z pozostałym ciastem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut do ponownego rozrostu.
- Posmarować żółtkiem rozbełtanym z wodą. Posypać sezamem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Bułki piec 25-30 minut. Jeśli będą się mocno rumieniły przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.
Razem ze mną piekły:
Kinga z Małe kulinaria
Bożena z Moje domowe kucharzenie
Dorota z Moje Małe Czarowanie
Marta z Blue Hipopotam
Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z Ala piecze i gotuje
Ewelina ze Stylowa kuchnia
Agiatis z Moja kulinarna przygoda
Monika z Matka Wariatka
Magdalena z Zielenina
Małgosia ze Smaki Alzacji
Magdalena z Czary – gary w kuchni
Edyta z Przy kuchennym stole
Agata z Kulinarne przygody Gatity
Justyna z Gotowanie i pieczenie – I love it
Małgorzata z Po prostu Marghe
Piękne te Twoje bułeczki, smak zdecydowanie wart powtórzenia. Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Pięknie się upiekły 🙂
Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Piękne 🙂 Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !
Cudne :), dzięki za wspólny czas.
dziękuję za wspólnie spędzony czas 🙂
Dzięki Dziewczyny 🙂
Rewelacyjne fotki z pysznymi bułkami.
Dzięki za wspólny czas.
i ta przyrumieniona skórka.. 🙂
dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Super ślimaki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
Prezentuje się znakomicie i pewnie tak samo smakuje. Ja nie mam niestety talentu do wypieków, ale może podrzucę przepis mamie to mi coś takiego zrobi 😉