Prowadzenie bloga to była fajna przygoda, ale po 9 latach postanowiłam zakończyć pewien etap w życiu. Dziękuję wszystkim czytelnikom ze te lata – tworzenie i dzielenie się przepisami to była dla mnie przyjemność. Dziękuję również bliskim i przyjaciołom za wsparcie 🙂 Bez Was pewnie już wcześniej bym to zakończyła…

To ostatni przepis jaki publikuję. Blog będzie dostępny jeszcze przez około 2 tygodnie. Także jeśli któryś z przepisów szczególnie lubicie, proponuję abyście go zapisali 🙂

Buziaki,

Buszująca 🙂


SKŁADNIKI


SPÓD CZEKOLADOWY


gorzka czekolada, 300

masło, 150 g

jajka (L), 6 szt.

cukier, 150 g


KREM


śmietana kremówka 30%, 250 ml

śmietan-fix, 1 opakowanie

cukier z prawdziwą wanilią, 2 opakowania

mascarpone, 250 g


DODATKOWO


truskawki

świeża mięta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Na koniec dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Żółtka wymieszać z czekoladą. Następnie ubite białka delikatnie połączyć z masą czekoladową. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto. Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni. Ciasto urośnie, a później na środku opadnie, robiąc miejsce na krem.

Mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Wsypać śmietan-fix i cukier, zmiksować. Dodać mascarpone i chwilę miksować na wolnych obrotach. Krem wyłozyć na ostudzone ciasto.

Na wierzchu ułożyć pokrojone na kawałki truskawki oraz i ozdobić listkami świeżej mięty.