Składniki
- ciasto francuskie, 275 g
- jajko, 1 duże
- ricotta, 100 g
- orzechy włoskie, 4 szt.
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- świeży tymianek
- zielone szparagi, 4 grube lub 8 cienkich
Sposób przygotowania
- Ciasto w temperaturze pokojowej podzielić na 4 części. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Brzegi ciasta zwinąć do środka i docisnąć widelcem. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Spód ponacinać nożem, aby nie robiły się pęcherze.
- Pozostałe jajko wymieszać z ricottą i posiekanymi orzechami. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i odrobiną tymianku. Gotową masę wyłożyć na tarty.
- Zdrewniałe końce szparagów oderwać. Resztę obrać i bardzo krótko blanszować we wrzątku. Przelać zimną wodą. Grube szparagi przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na tartach lekko dociskając.
- Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Piec przez około 20 minut.