O tak! Dwa sosy. Rozpusta! Smaki idealnie się uzupełniają. wyrazisty sos pomidorowy i delikatny śmietanowy. Mimo, że etapów jest kilka, danie dość szybko się przygotowuje. A efekt końcowy jest mega 😉

SKŁADNIKI / 3 porcje


SOS POMIDOROWY:

czosnek, 2 ząbki

mała cebula, 1 szt.

oliwa z oliwek

pomidory w puszcze, 400 g

sól, pieprz, ostra papryka

świeża bazylia i oregano


KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM:

polędwiczki z kurczaka, 300 g

sól, pieprz, suszona natka pietruszki

czosnek, 3 ząbki

oliwa z oliwek

orzechy włoskie, garść

śmietana kremówka, 250 ml


tagliatelle, 250 g

grana padano do posypania

świeże oregano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Czosnek i cebulę drobno pokroić, a następnie delikatnie zarumienić na oliwie. Wlać pomidory i przyprawić. Sos powinien być ostry, także pieprzu i papryki należy dodać sporo. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Ściągnąć pokrywkę i gotować kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać posiekane świeże zioła.

W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawach, czosnku i oliwie. Można to zrobić 30-60 minut wcześniej.

Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zetnie i delikatnie zarumieni dodać posiekane orzechy i wlać kremówkę. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje.

W czasie kiedy sosy będą się gotowały, przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.

Tagliatelle przełożyć na talerze. Polać sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć kurczaka w sosie śmietanowym. Posypać tartym grana padano i świeżym oregano.