O tak! Dwa sosy. Rozpusta! Smaki idealnie się uzupełniają. wyrazisty sos pomidorowy i delikatny śmietanowy. Mimo, że etapów jest kilka, danie dość szybko się przygotowuje. A efekt końcowy jest mega 😉
SKŁADNIKI / 3 porcje
SOS POMIDOROWY:
czosnek, 2 ząbki
mała cebula, 1 szt.
oliwa z oliwek
pomidory w puszcze, 400 g
sól, pieprz, ostra papryka
świeża bazylia i oregano
KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM:
polędwiczki z kurczaka, 300 g
sól, pieprz, suszona natka pietruszki
czosnek, 3 ząbki
oliwa z oliwek
orzechy włoskie, garść
śmietana kremówka, 250 ml
tagliatelle, 250 g
grana padano do posypania
świeże oregano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Czosnek i cebulę drobno pokroić, a następnie delikatnie zarumienić na oliwie. Wlać pomidory i przyprawić. Sos powinien być ostry, także pieprzu i papryki należy dodać sporo. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Ściągnąć pokrywkę i gotować kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać posiekane świeże zioła.
W międzyczasie kurczaka pokroić w kostkę i zamarynować w przyprawach, czosnku i oliwie. Można to zrobić 30-60 minut wcześniej.
Mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię. Kiedy się zetnie i delikatnie zarumieni dodać posiekane orzechy i wlać kremówkę. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje.
W czasie kiedy sosy będą się gotowały, przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Tagliatelle przełożyć na talerze. Polać sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć kurczaka w sosie śmietanowym. Posypać tartym grana padano i świeżym oregano.