Składniki

  • pomidorki koktajlowe, 15-20 szt.
  • sól
  • tagliatelle, 140 g
  • surowa kiełbasa, 2 szt.
  • oliwa z oliwek
  • czosnek, 2 ząbki
  • pesto, 2-3 łyżeczki
  • tarty parmezan
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • liście bazylii

Sposób przygotowania

  1. Pomidorki poprzekrawać na pół, przyprawić solą i odstawić na 30 minut, aby puściły soki.
  2. Tagliatelle ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać 1/3 kubka wody, a następnie odcedzić makaron. Nie przelewać zimną wodą.
  3. W międzyczasie wycisnąć mięso z kiełbasek i formować małe klopsiki. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć na talerz.
  4. Drobno posiekany czosnek zarumienić na oliwie. Dodać pomidory i chwilę smażyć. Kiedy delikatnie zmiękną dodać klopsiki i makaron. Wlać część wody i wymieszać razem z pesto. Chwię podgrzewać. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę.
  5. Przełożyć na talerze. Przyprawić pieprzem, posypać parmezanem i bazylią.