Składniki
- pomidorki koktajlowe, 15-20 szt.
- sól
- tagliatelle, 140 g
- surowa kiełbasa, 2 szt.
- oliwa z oliwek
- czosnek, 2 ząbki
- pesto, 2-3 łyżeczki
- tarty parmezan
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- liście bazylii
Sposób przygotowania
- Pomidorki poprzekrawać na pół, przyprawić solą i odstawić na 30 minut, aby puściły soki.
- Tagliatelle ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać 1/3 kubka wody, a następnie odcedzić makaron. Nie przelewać zimną wodą.
- W międzyczasie wycisnąć mięso z kiełbasek i formować małe klopsiki. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przełożyć na talerz.
- Drobno posiekany czosnek zarumienić na oliwie. Dodać pomidory i chwilę smażyć. Kiedy delikatnie zmiękną dodać klopsiki i makaron. Wlać część wody i wymieszać razem z pesto. Chwię podgrzewać. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę.
- Przełożyć na talerze. Przyprawić pieprzem, posypać parmezanem i bazylią.