Tagliatelle w kremowym, lekko słodkim sosie. Charakteru dodają papryczki piri piri, lub papryczka. Tutaj bądźcie ostrożni, papryczki są bardzo ostre. Dostosujcie ich ilość do swoich preferencji.
SKŁADNIKI / 3 porcje
tagliatelle, 250 g
upieczona dynia, ok. 150 g
śmietana kremówka 30%, 200 ml
sól, pieprz
imbir w proszku, 1/4 łyżeczki
pestki dyni, 2 łyżki
oliwa z oliwek
czosnek, 4 ząbki
papryczka piri piri, 1-2 szt.
szpinak, 100 g
grana padano
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Zostawić pół kubka wody z gotowania makaronu.
Dynię zmiksować i wymieszać ze śmietaną i przyprawami.
Na suchej patelni zarumienić pestki dyni. Przełożyć na talerz.
Na rozgrzanej patelni delikatnie zarumienić drobno posiekany czosnek i papryczkę. Zmniejszyć ogień i wrzucić szpinak. Smażyć do momentu, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać dynię i śmietanę. Chwilę podgrzewać. Wymieszać z makaronem i pestkami dyni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić wodą z gotowania makaronu. W razie potrzeby ponownie przyprawić solą i pieprzem.
Przełożyć na talerze. Posypać tartym grana padano.