Tagliatelle w kremowym, lekko słodkim sosie. Charakteru dodają papryczki piri piri, lub papryczka. Tutaj bądźcie ostrożni, papryczki są bardzo ostre. Dostosujcie ich ilość do swoich preferencji.


SKŁADNIKI / 3 porcje


tagliatelle, 250 g

upieczona dynia, ok. 150 g

śmietana kremówka 30%, 200 ml

sól, pieprz

imbir w proszku, 1/4 łyżeczki

pestki dyni, 2 łyżki

oliwa z oliwek

czosnek, 4 ząbki

papryczka piri piri, 1-2 szt.

szpinak, 100 g

grana padano

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą. Zostawić pół kubka wody z gotowania makaronu.

Dynię zmiksować i wymieszać ze śmietaną i przyprawami.

Na suchej patelni zarumienić pestki dyni. Przełożyć na talerz.

Na rozgrzanej patelni delikatnie zarumienić drobno posiekany czosnek i papryczkę. Zmniejszyć ogień i wrzucić szpinak. Smażyć do momentu, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Przyprawić solą i pieprzem.

Dodać dynię i śmietanę. Chwilę podgrzewać. Wymieszać z makaronem i pestkami dyni. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić wodą z gotowania makaronu. W razie potrzeby ponownie przyprawić solą i pieprzem.

Przełożyć na talerze. Posypać tartym grana padano.