Tagliatelle mosse z sosem pomidorowym i kurczakiem w sosie śmietanowym

Bardzo ciekawe połączenie smaków. Wyrazisty, lekko kwaśny, aromatyczny sos pomidorowy i delikatny sos śmietanowy z dodatkiem migdałów. Zaskakująco dobrze ze sobą smakują. Szybki, ale efektowny obiad.

Składniki
makaron tagliatelle mosse, 250 gram

Sos pomidorowy
oliwa z oliwek, 2 łyżki
cebula, 1 średnia
czosnek, 2 ząbki
pomidory krojone, 1 puszka
koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
liście laurowe, 2 liście
natka pietruszki, 2 łyżki
oregano (użyłam świeżego), 1 łyżeczka
sól, pieprz czarny

Sos śmietanowy
masło, 30 gram
piersi z kurczaka, 2 pojedyncze
płatki migdałów, 2 łyżki
sól, biały pieprz
śmietana kremówka, 250 mililitrów

Sposób przygotowania
1. Na oliwie zeszklić drobno posiekane cebulę i czosnek. Dodać pomidory i resztę składników. Gotować około 20 minut, przyprawić. Wyciągnąć liście laurowe.

2. Kurczaka pokroić w paseczki. Smażyć na maśle razem z migdałami. Przyprawić. W międzyczasie odparować połowę śmietany. Wlać ją do kurczaka i jeszcze chwilę podgrzewać.

3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Rozłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym, a następnie nałożyć kurczaka. Ozdobić listami bazylii lub oregano.

2 thoughts on “Tagliatelle mosse z sosem pomidorowym i kurczakiem w sosie śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *