Taco z farszem mięsnym i salsą cruda

Taco to danie pochodzące z kuchni meksykańskiej. Może być podawane jako danie główne, ale sprawdzi się również jako przystawka. Surowa salsa dodaje świeżości i łagodzi pikantny smak farszu.

Składniki
mięso mielone wołowe, 300 gram
pomidory, 2 sztuki
fasola czerwona, 1/2 puszki
czosnek, 3 ząbki
koncentrat pomidorowy, 80 gram
sól, pieprz, chili w proszku,
sałata lodowa, 1/4 główki
taco kukurydziane, 8 muszli
salsa: pomidor, pół ogórka, pół czerwonej cebuli, 2 łyżeczki sosu chili

Sposób przygotowania
1. Przygotować salsę: pomidora sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, a ogórka w paseczki. Wszystkie warzywa połączyć z sosem chili.

2. Czosnek przesmażyć na oliwie. Dodać mięsno, przyprawić solą. Smażyć, aż zbrązowieje. Pomidory pozbawione skórki pokroić w kosteczkę, a następnie dodać do mięsa. Prużyć, aż woda się zredukuje. Dodać fasolę odsączoną z zalewy. Dorzucić koncentrat. Wszystko razem wymieszać i przyprawić na ostro.

3. Taco podgrzewać przez 3 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Sałatę grubo poszatkować. Na muszle nakładać kolejno: farsz mięsny, sałatę i salsę.

Przepis pochodzi z bloga Filozofia smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *