Nie jestem fanką tego typu wypieków, ale ten jest niewiarygodnie pyszny. Delikatne, kruche ciasto, które zawsze wychodzi i gruba warstwa kwaśnych jabłek – połączenie idealne. Szarlotka nie jest zbyt słodka i ma delikatny posmak cynamonu.
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna, 2 i 1/4 szklanki
- miękkie masło, 190 g
- proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
- cukier puder, 3/4 szklanki
- żółtka, 3 sztuki
- śmietana, 1 i 1/2 łyżki
Jabłka:
- kwaśne jabłka, 5 dużych sztuk
- sok z 1/2 cytryny
- brązowy cukier, 3 łyżki
- cynamon, 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. 3/4 ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na blaszce (resztę schować do lodówki). Boki również pokryć ciastem. Następnie nakłuwać widelcem.
- Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie wymieszać, starając się nie połamać owoców. Wyłożyć je równomiernie na cieście.
- Resztę masy wyciągnąć z lodówki i cienko rozwałkować. Wycinać foremkami ciasteczka (ja użyłam foremki w kształcie motylka), następnie ułożyć na jabłkach.
- Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.
mmm? wygląda niebywale apetycznie! mniam
Ciasto wygląda pięknie, musi również smakować. Zrobiłabym je z mąki razowej – zdrowsza odmiana 🙂
Dziękuję 🙂
allani_S ciasto zawiera kostkę masła, więc ta mąka razowa za bardzo nie pomoże 😛
Cynamon i jabłka to nierozłączny duet. Ciasto wygląda pięknie i pewno jego aromat wyczuwali sąsiedzi 🙂
Zapraszam na ciasto drożdżowe z śliwkami: http://kolorysmakow.blog.pl/2015/01/21/ciasto-drozdzowe-z-sliwkami-i-kruszonka/