Szarlotka

szarlotka 1

Nie jestem fanką tego typu wypieków, ale ten jest niewiarygodnie pyszny. Delikatne, kruche ciasto, które zawsze wychodzi i gruba warstwa kwaśnych jabłek – połączenie idealne. Szarlotka nie jest zbyt słodka i ma delikatny posmak cynamonu.

Składniki

Ciasto:

  • mąka pszenna, 2 i 1/4 szklanki
  • miękkie masło, 190 g
  • proszek do pieczenia, 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier puder, 3/4 szklanki
  • żółtka, 3 sztuki
  • śmietana, 1 i 1/2 łyżki

Jabłka:

  • kwaśne jabłka, 5 dużych sztuk
  • sok z 1/2 cytryny
  • brązowy cukier, 3 łyżki
  • cynamon, 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Jeśli będzie się kleiło dodać jeszcze trochę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. 3/4 ciasta cienko rozwałkować i ułożyć na blaszce (resztę schować do lodówki). Boki również pokryć ciastem. Następnie nakłuwać widelcem.
  2. Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Posypać cukrem i cynamonem. Delikatnie wymieszać, starając się nie połamać owoców. Wyłożyć je równomiernie na cieście.
  3. Resztę masy wyciągnąć z lodówki i cienko rozwałkować. Wycinać foremkami ciasteczka (ja użyłam foremki w kształcie motylka), następnie ułożyć na jabłkach.
  4. Piec przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Kiedy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.

szarlotka 2

4 thoughts on “Szarlotka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *