Oprócz tego, że uwielbiam Święta Bożego Narodzenia, uwielbiam też torty. Ten miałam już w planach w tamtym roku, ale nie zdążyłam go zrobić.

Do bizszkptu dodałam przyprawę korzenną i cynamon. Co nadało mu fajnego smaku i koloru. Pozostałe składniki również nawiązują do świąt: powidła śliwkowe, bakalie, orzechy włoskie. Nawet do nasączenia użyłam wódki śliwkowej. Całość utrzymana jest w biało – złotej kolorystyce 🙂 Myślę, że taki tort będzie fajną alternatywą dla tradycyjnych ciast.


SKŁADNIKI


Biszkopt:

jajka, 6 szt. (lL) lub 7 szt. (M)

sól, szczypta

cukier puder, 200 g

woda, 1,5 łyżki

mąka pszenna, 110 g

mąka ziemniaczana, 110 g

proszek do pieczenia, 5 g

przyprawa korzenna, 2 łyżeczki

cynamon, 2 łyżeczki


Nasączenie:

herbata, 350 ml

miód, 2 łyżeczki

wódka śliwkowa, 100 ml


Krem bakaliowy:

śmietana tortowa 36%, 250 ml

mascarpone, 250 g

śnieżka, 1 opakowanie

bakalie: śliwki, daktyle, morele, rodzynki


Krem klonowy:

śmietana tortowa 36%, 250 ml

mascarpone, 250 g

śnieżka, 1 opakowanie

syrop klonowy, 2 łyżki

orzechy włoskie, garść


Krem śmietanowy:

śmietana tortowa 36%, 500 ml

bita śmietana w proszku, 2 opakowania

żelatyna w płatkach, 1 opakowanie


Dodatkowo:

powidła śliwkowe, 10-15 łyżek

wiórki kokosowe, koraliki do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo przesiewać cukier. Wlać wodę. Następnie dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Na koniec, również etapami, dodawać przesiane (dwukrotnie) obie mąki, proszek i przyprawy. Tym razem delikatnie należy je połączyć z masą. Blaszkę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułą tartą. Wlać ciasto. Wyrównać powierzchnię. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli biszkopt za bardzo będzie się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wystygnie podzielić je na 3 równe części. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej. Łatwiej jest wtedy go przekroić.

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Wszystkie składniki nasączenia dokładnie wymieszać. 1/3 płynu polać równomiernie ciasto. Następnie posmarować dżemem.

Składniki na oba kremy: mocno schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Następnie dokładnie połączyć z mascarpone.

Krem podzielić na 2 części. Do połowy dodać pokrojone bakalie. Do drugiej syrop klonowy i posiekane orzechy. Gotową masę z owocami wyłożyć na biszkopt równomiernie go rozsmarowując. Dalej należy postępować analogicznie: biszkopt, nasączenie, dżem, krem.

Przygotować krem śmietanowy: schodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać śnieżkę i jeszcze chwilę miksować. Żelatynę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i połączyć z masą. Gotowym kremem posmarować wierzch i boki (dość grubą warstwą). Następnie cały tort obsypać wiórkami kokosowymi wymieszanymi z koralikami. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.