Boże Narodzenie to moje ulubione święta 🙂 Myślę, że początek grudnia to odpowiedni moment, żeby zacząć się do nich przygotowywać, planować. A z pewnością można już wprowadzić się w ten klimat. Ta granola, pachnąca przyprawą korzenną, będzie do tego znakomita 🙂
SKŁADNIKI
płatki owsiane górskie, 100 g
otręby owsiane, 100 g
otręby pszenne, 80 g
cukier brązowy, 60 g
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 200 ml
olej, 2 łyżki
przyprawa korzenna, 3 łyżeczki
orzechy włoskie, 80 g
sezam, 50 g
jagły, 20 g
żurawininy, 80 g
gwiazdki czekoladowe, 60 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Płatki, otręby, cukier, sok, olej i przyprawę korzenną dokładnie wymieszać.
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Co 10 minut mieszać, aby granola równo się wysuszyła. W ostatnich 10 minutach dać sezam i posiekane orzechy.
Kiedy wystygnie wymieszać z jagłami, żurawinami i gwiazdkami czekoladowymi.