Boże Narodzenie to moje ulubione święta 🙂 Myślę, że początek grudnia to odpowiedni moment, żeby zacząć się do nich przygotowywać, planować. A z pewnością można już wprowadzić się w ten klimat. Ta granola, pachnąca przyprawą korzenną, będzie do tego znakomita 🙂

SKŁADNIKI

płatki owsiane górskie, 100 g

otręby owsiane, 100 g

otręby pszenne, 80 g

cukier brązowy, 60 g

świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, 200 ml

olej, 2 łyżki

przyprawa korzenna, 3 łyżeczki

orzechy włoskie, 80 g

sezam, 50 g

jagły, 20 g

żurawininy, 80 g

gwiazdki czekoladowe, 60 g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Płatki, otręby, cukier, sok, olej i przyprawę korzenną dokładnie wymieszać.

Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 30 minut. Co 10 minut mieszać, aby granola równo się wysuszyła. W ostatnich 10 minutach dać sezam i posiekane orzechy.

Kiedy wystygnie wymieszać z jagłami, żurawinami i gwiazdkami czekoladowymi.