Sum afrykański z sałatką z brukselki i pomarańczy

sum afrykański

Składniki
Ryba:
filet suma afrykańskiego, 1 sztuka
oliwa z oliwek, 2 łyżki
sok z połowy małej pomarańczy
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
oliwa do smażenia

Sałatka:
brukselka, garść
masło, 1 łyżka
sól
pomarańcza, 1/2 sztuki
posiekane orzechy włoskie, 1 łyżka

Sposób przygotowania
1. Z oliwy, soku, soli i pieprzu przygotować marynatę. Obtoczyć w niej suma i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Następnie usmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie.

2. W międzyczasie ugotować brukselkę w osolonej wodzie. Odcedzić i przesmażyć na maśle. Wymieszać z pomarańczą pokrojoną na cząstki i prażonymi orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *