Składniki

  • cebula, 2 małe
  • czosnek, 4 ząbki
  • marchewka, 2 sztuki
  • pietruszka, 1 mała
  • seler, 1/2 sztuki
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe, 500 g
  • wino białe półwytrawne, 250 ml
  • przecier pomidorowy, 20m ml
  • pomidory, 6 dużych
  • sól, pieprz, bazylia i oregano suszone
  • bazylia świeża, 1/2 doniczki
  • spaghetti, 250 g
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

    1. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Przesmażyć na oliwie. Dodać starte warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Dusić około 5-10 minut. Przełożyć na talerz.
    2. Mięso wrzucić na patelnię. Rozdrobnić widelcem. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż mięso zbrązowieje. Przełożyć do dużego garnka razem z warzywami.
    3. Wlać wino i przecier. Gotować bez pokrywki około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Dodać do garnka z mięsem i warzywami. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 60-80 minut.
    4. W międzyczasie ugotować makaron. Bazylię posiekać i dodać do sosu. Makaron (nie odcedzać) również przełożyć do sosu. Wymieszać. Podawać z tartym parmezanem.