Składniki

  • spaghetti, 80 g
  • oliwa z oliwek
  • prosciutto crudo, 40 g
  • czerwona cebula, 1/2 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • pomidor, 1 szt.
  • czarny pieprz, kilka ziaren
  • tarty ser grana padano, 2 łyżeczki
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wcześniej odlewając 1/2 szklanki wody z jego gotowania.
  2. W międzyczasie szynkę pokroić na paski. Delikatnie przesmażyć na oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy zmięknie wrzucić czosnek. Następnie zmniejszyć ogień. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Całość dusić, aż pomidor zacznie się rozpadać. Wlać część wody z gotowania makaronu (lub całość w zależności od potrzeb).
  3. Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz. Skropić oliwą, posypać pieprzem ugniecionym w moździerzu, grana padano i bazylią.