Składniki
- spaghetti, 80 g
- oliwa z oliwek
- prosciutto crudo, 40 g
- czerwona cebula, 1/2 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- pomidor, 1 szt.
- czarny pieprz, kilka ziaren
- tarty ser grana padano, 2 łyżeczki
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wcześniej odlewając 1/2 szklanki wody z jego gotowania.
- W międzyczasie szynkę pokroić na paski. Delikatnie przesmażyć na oliwie. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy zmięknie wrzucić czosnek. Następnie zmniejszyć ogień. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Całość dusić, aż pomidor zacznie się rozpadać. Wlać część wody z gotowania makaronu (lub całość w zależności od potrzeb).
- Dodać makaron i dokładnie wymieszać. Przełożyć na talerz. Skropić oliwą, posypać pieprzem ugniecionym w moździerzu, grana padano i bazylią.
Mmm… Pycha!
Dziękuję 🙂