Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i bazylią

spaghetti z pomidorkami

Wu wyjechał. A jak Wu wyjeżdża to ja gotuję. Szybko i bezmięsnie. I zazwyczaj jest to makaron. Tym razem wypróbowałam przepis Antonio Carluccio na makaron z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Nie sądziłam, że z tak niewielkiej ilości składników może wyjść coś tak pysznego.

Składniki

  • spaghetti, 100 g
  • pomidorki koktajlowe, 200 g
  • bazylia, 1/3 doniczki
  • czosnek, 4 ząbki
  • oliwa z oliwek Monini, 4-5 łyżek
  • woda z gotowania makaronu, 1/3 szklanki
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na oliwie przesmażyć czosnek pokrojony w plasterki. Pomidorki poprzekrawać na pół i dodać do czosnku. Chwilę smażyć i zalać wodą. Gotować, aż będą miękkie. Dołożyć makaron i posiekaną bazylię. Przyprawić solą i pieprzem. Spaghetti podawać z gałązka bazylii skropione oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *