Wu wyjechał. A jak Wu wyjeżdża to ja gotuję. Szybko i bezmięsnie. I zazwyczaj jest to makaron. Tym razem wypróbowałam przepis Antonio Carluccio na makaron z pomidorkami koktajlowymi i bazylią. Nie sądziłam, że z tak niewielkiej ilości składników może wyjść coś tak pysznego.
Składniki
- spaghetti, 100 g
- pomidorki koktajlowe, 200 g
- bazylia, 1/3 doniczki
- czosnek, 4 ząbki
- oliwa z oliwek Monini, 4-5 łyżek
- woda z gotowania makaronu, 1/3 szklanki
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na oliwie przesmażyć czosnek pokrojony w plasterki. Pomidorki poprzekrawać na pół i dodać do czosnku. Chwilę smażyć i zalać wodą. Gotować, aż będą miękkie. Dołożyć makaron i posiekaną bazylię. Przyprawić solą i pieprzem. Spaghetti podawać z gałązka bazylii skropione oliwą.
Świetne, proste danie. Łatwe w przygotowaniu, każdy laik powinien sobie poradzić. REWELACJA.