spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi to nic innego jak podłużne liście o zielonym kolorze, które mają bardzo intensywny zapach czosnku. Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy. Identycznie jak standardowy rodzaj czosnku. Musimy wiedzieć, że czosnek niedźwiedzi jest pod ochroną, ale można go spotkać w sprzedaży na straganach. 

Mówi się, że niedźwiedzie po swojej pobudce z domowego snu właśnie nim się zajadają. Właśnie stąd wzięła się jego nazwa. Chcemy zaproponować dzisiaj makaron z czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie będzie to spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego. Przygotowane pesto możemy przez maksymalnie trzy dni przechowywać w lodówce. Może stanowić świetny dodatek do kanapek. 

Jakich składników na makaron z pesto z czosnku niedźwiedziego potrzebujemy?

  • 200 gramów spaghetti,
  • 50 gramów orzechów włoskich,
  • 10 gramów bazylii (opcjonalnie),
  • 30 gramów parmezanu,
  • 90 gramów oliwy z oliwek,
  • Łyżeczka soku z cytryny,
  • Pieprz oraz sól. 
  • 6 do 8 sztuk pomidorków koktajlowych. 

Jak przygotować spaghetti z pesto?

Spaghetti należy ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Odlejmy około pół kubka wody z gotowania makaronu. Makaron należy przecedzić, ale nigdy go nie przelewajmy zimną wodę. 

W tym samym czasie uprażmy orzechy na suchej patelni. Należy je zmiksować z innymi składnikami na pesto. Makaron należy przełożyć z powrotem do garnka. Dodajmy pesto. Podczas mieszania wlewajmy wodę w sposób stopniowy. Nie musimy tak naprawdę zużyć całej wody. Wystarczy taka ilość, aby rozluźnić lekko konsystencję. 

Makaron przełóżmy na talerze. Na wierzchu ułóżmy koktajlowe pomidorki, które powinny być przekrojone na pół. Przyprawmy czarnym świeżo mielonym pieprzem i posypmy parmezanem. Na pewno taki domowy makaron nie równa się tym kupnym jak makaron z pesto ze słoika. 

Życzymy smacznego!