SKŁADNIKI / 2 porcje


małże, 200 g

spaghetti, 200 g

masło, 5-6 łyżek

czosnek, 2 ząbki

płatki chili, 1/3 łyżeczki

pomidorki koktajlowe, 200 g

białe wino wytrawne, 80 ml

natka pietruszki, 1/2 pęczka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Mule wyszorować szczoteczką, usunąć wszystkie wystające części. Umyć pod bieżącą zimną wodą. Jeśli któraś jest otwarta, należy postukać nią o blat – jeśli się nie zamknie, oznacza, że jest martwa – do kosza.

W międzyczasie ugotować spaghetti wg instrukcji na opakowaniu. Odlać około 1/4 szklanki wody z gotowania. Makaron odcedzić.

Na 2 łyżkach masła zeszklić posiekany czosnek i płatki chili. Zwiększyć ogień. Dodać pozostałe masło. Wrzucić małże i pomidorki przekrojone na pół. Garnek przykryć pokrywką. Całość gotować około 4 minut. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, aby mule równomiernie się gotowały.

Wlać wino i dodać połowę natki. Całość gotować bez pokrywki na jeszcze większym ogniu koło 2 minut. Dodać makaron i wodę z jego gotowania. Dokładnie wymieszać, potrząsając patelnią i wyrzucając makaron lekko do góry. Chwilę gotować.

Spaghetti przełożyć na talerze. Posypać pozostałą pietruszką.