Mistrzostwo świata! Wrzucacie wszystko do jednego gara i… tyle! Po 10 minutach macie gotowe spaghetti w pysznym, kremowym sosie. Lekko pikantne i bardzo aromatyczne.


SKŁADNIKI / 2 porcje


spaghetti, 200 g

pomidorki koktajlowe, 200 g

czerwona cebula, 1/2 szt.

czosnek, 2 ząbki

świeże zioła: bazylia i oregano, po 2 gałązki

suszona papryczka chili, 1-2 szt.

sól, pieprz

ocet balsamiczny, 1 łyżka

woda, około 2 szklanek


DO PODANIA


oliwa z oliwek

parmezan

bazylia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


W jednym garnku (najlepiej podłużnym) umieścić spaghetti, pomidorki poprzekrawane na pół, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, zmiażdżony i obrany czosnek oraz pozostałe składniki.

Zalać wodą. Garnek ustawić na dużym ogniu. Doprowadzić do wrzenia, ale nie zmniejszać ognia. Gotować około 10 minut do momentu, aż makaron będzie miękki a woda odparuje. W razie potrzeby dolać więcej wody.

Przełożyć na talerze. Podawać skropione oliwą oraz posypane tartym parmezanem i świeżą bazylią.